Brahim’s masih beri khidmat katering untuk 35 syarikat penerbangan asing

author
1 minute, 48 seconds Read

SEPANG: Seperti sudah jatuh ditimpa tangga bagi syarikat katering dalam penerbangan Brahim’s Holdings Bhd (BHB) yang telah dinyah senarai baru-baru ini dan bakal pula kehilangan kontrak selama 25 tahun dengan Malaysia Airlines Bhd (MAB).

Syarikat PN17 itu telah dinyah senarai pada 3 Jun, 2023, selepas Bursa Malaysia menolak rayuan untuk lanjutan masa bagi menyerahkan pelan regularisasinya.

“Risiko sentiasa ada,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya Mohd Fadhli Abdul Rahman, sambil mengakui perkhidmatan katering dalam penerbangannya, Brahim’s Airline Catering Sdn Bhd (BAC) sangat bergantung kepada MAB, yang menyumbang 50 peratus daripada hasilnya.

Selebihnya adalah daripada 35 syarikat penerbangan asing dan BHB mengintai empat lagi, katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Dilaporkan bahawa syarikat induk MAB, Malaysia Aviation Group (MAG) dan BAC tidak bersetuju dengan terma apabila mahu memperbaharui kontrak.

PN17, COVID-19 dan kekal berdaya maju BHB diklasifikasikan sebagai syarikat PN17 pada 2019 dan usaha pemulihannya dijejaskan oleh pandemik COVID-19. Nota Amalan 17 (PN17) diberikan kepada syarikat yang mengalami masalah kewangan.

Kapasiti katering BAC ialah 60,000 hidangan. Ia menghasilkan purata 55,000 hidangan sehari sebelum dilanda pandemik. Ini merosot kepada 218 hidangan sehari semasa pandemik walaupun telah meningkat semula kepada 32,000 hidangan sehari pada hari ini, kata Fadhli.

MAB menyumbangkan hasil bulanan sebanyak kira-kira RM12 juta dari 2003 sehingga hari sebelum COVID-19 dengan pelarasan harga minimum berbanding RM8 juta pada hari ini, jumlah yang akan hilang sekiranya MAG menamatkan kontrak pada 30 Jun, 2023.

Kombinasi katerer asing menyumbang RM6 juta sebulan, katanya.

Rancangan sedia ada untuk berunding dengan vendor dan pihak pengurusan akan kembali semula ke rancangan asal mengenai perbelanjaan bukan nilai tambah lain, katanya.

“Kami juga sedang meninjau untuk meneroka perniagaan lain seperti pasaran runcit dan komersial bagi memastikan perniagaan kekal mampan,” kata Fadhli.

Adakah MAB akan melupuskan 30 peratus kepentingannya?

Adalah sangat jelas, perpisahan dengan MAB bukanlah keputusan yang diingini BHB, kata Fadhli.

“Ini bukan hasil yang saya inginkan pada mulanya. Jika boleh, kami mahu terus membekalkan katering kepada MAB,” katanya.

Pada masa yang sama, BHB tidak dapat menyambung kontrak jangka pendek antara dua dan enam bulan yang menjejaskan operasi dan hasil BAC, katanya.

MAB masih memiliki 30 peratus kepentingan dalam perkhidmatan katering syarikat itu.

Bagi suku pertama berakhir 31 Mac, 2023, BHB mengecilkan kerugian bersihnya kepada RM4.84 juta daripada RM6.92 juta. Hasil bagaimanapun meningkat kepada RM16.19 juta daripada RM7.14 juta.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *