Rundingan penyertaan ekuiti daalm DNB dan perjanjian akses 5G capai persetujuan bersama – Fahmi

author
1 minute, 14 seconds Read

KUALA LUMPUR: Pasukan petugas pelaksanaan Dwirangkaian 5G Malaysia sudah berjaya mencapai persetujuan berkaitan penyertaan ekuiti dalam DNB dan perjanjian akses 5G bersama DNB.

Pasukan petugas pelaksanaan Dwirangkaian 5G Malaysia itu dipengerusikan secara bersama oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Datuk Johan Mahmood Merican dan Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Digital, Datuk Mohamad Fauzi Md Isa.

Menteri Komunikasi dan Digital (KKD), Fahmi Fadzil, berkata CelcomDigi, Maxis, Telekom Malaysia, U-Mobile dan YTL Communications akan memuktamadkan proses pemegangan saham dalam DNB.

“Seterusnya, menyokong pembangunan rangkaian 5G oleh DNB sehingga mencapai 80% liputan di kawasan berpenduduk menjelang penghujung 2023, sebelum beralih kepada model dwirangkaian seawal Januari 2024.

“Pihak syarikat penyedia perkhidmatan akan mengambil semua tindakan tatakelola sewajarnya, bagi menyempurnakan proses ini,” katanya dalam media di sini.

Fahmi berkata, Maxis juga sudah memulakan proses untuk menandatangani perjanjian akses 5G bersama DNB setelah beberapa isu berkaitan 5G dimuktamadkan pada 11 Julai 2023.

Ketika ini hanya Maxis satu-satunya syarikat telekomunikasi utama yang masih tidak menawarkan perkhidmatan 5G kepada pelanggannya.

CelcomDigi, Telekom Malaysia, U-Mobile dan YTL Communications telah pun menawarkan perkhidmatan 5G selepas menandatangani perjanjian akses 5G bersama DNB sejak tahun lalu.

Fahmi berkata, langkah Maxis itu juga seiring dengan komitmen yang diberikannya sebelum ini dalam akses 5G demi kepentingan pelanggannya.

Beliau berkata, pelanggan Maxis akan mula menikmati perkhidmatan 5G setelah Maxis mendapat kelulusan pemegang saham pada Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) pada bulan hadapan.

Tambah Fahmi, KKD dengan kerjasama semua pihak sentiasa memastikan aspirasi kerajaan direalisasi melalui proses yang inklusif, telus dan terangkum demi menjamin kualiti perkhidmatan yang terbaik untuk rakyat.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *