Kilang disyaki sorok 180 tan metrik beras putih tempatan disita

author
1 minute, 18 seconds Read

KUALA LUMPUR: Sebuah kilang disyaki menyorok beras putih tempat (BPT) seberat 180 tan metrik dalam gudang simpanan, disita pasukan Task Force Khas Bersepadu Operasi Beras Putih Tempatan (OP BPT), semalam.

Timbalan Menteri Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM), Chan Foong Hin berkata, hasil pemeriksaan lanjut oleh pasukan Task Force khas OP BPT telah mendapati beras bergred Super Spesial Tempatan 5% (SST5) atau beras putih tempatan (BPT) disorok di gudang yang tidak dinyatakan dalam lesen.

“Mengesyaki kilang tersebut telah melaukan kesalahan menyimpan stok beras tanpa lesen, pasukan Task Force Khas bertindak menyita BPT yang berada di dalam gudang tersebut dengan hasil sitaan dianggarkan bernilai RM405,00,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook rasmi miliknya.

Operasi itu diketuai oleh Timbalan Menteri KPKM Chan Foong Hin, bersama Kawalselia Padi dan Beras (KPB), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan (MAQIS).

Chan turut memberi amaran kepada mana-mana pihak supaya mematuhi undang-undang yang ditetapkan.

Tegas beliau, KPKM bersama pasukan Task Force akan bertindak tegas terhadap indidvidu atau syarikat yang didapati melanggar peraturan sedia ada.

“Jangan mengambil kesempatan kerana ini masanya kita berganding bahu untuk menjamin kecukupan bekalan makanan yang berpatutan untuk rakyat, bukannya menekan pengguna atau pesawah demi mengaut keuntungan yang lebih,” katanya.

Kes ini akan disiasat di bawah Akta Kawalan Padi dan Beras 1994 (Akta 522) dan Peraturan-Peraturan Kawaln Padi dan Beras (Perlesenan Kilang-Kialang Padi) 1996 P.U (A) 626.

Sekirannya didapati bersalah, kilang padi tersebut boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM25,000 bagi kesalahan pertama dan Ketua Pengarah Pengawalan Padi dan Beras melalui notis secara bertulis boleh membatalkan atau menggantung lesen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *