Agrobank pastikan bekalan ayam di ladang stabil

author
1 minute, 13 seconds Read

KUALA LUMPUR: Selaras dengan penamatan subsidi dan kawalan harga ayam yang bermula esok, Agrobank memandang serius dalam memastikan status bekalan harga ayam di ladang berada dalam keadaan stabil dan tidak membebankan rakyat.

Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Datuk Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, berkata Agrobank sentiasa komited untuk bekerjasama dengan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) dalam mencapai agenda kerajaan melalui pembiayaan modal kerja dan modal tetap kepada penternak bersaiz kecil dan sederhana, serta Skim Mikro Kredit dalam bentuk pembiayaan modal pusingan buat penternak komuniti.

Beliau berkata pembiayaan ini termasuk transformasi daripada reban ayam terbuka kepada reban ayam tertutup.

“Dengan margin sehingga 90 peratus bagi tempoh pembiayaan sehingga sembilan tahun, penternak komuniti dan mikro serta penternak kecil dan sederhana masing-masing bakal menikmati kadar keuntungan sehingga tiga peratus setahun mengikut baki bulanan.

“Matlamat program ini antara lain adalah untuk meningkatkan akses bekalan ayam secara terus daripada penternak kepada pemborong dan peruncit di pasaran.

“Program ini juga membolehkan pengusaha untuk beralih kepada teknik pemeliharaan yang lebih cekap, yang mana ia secara tidak langsung dapat meningkatkan produktiviti ladang, mengurangkan kos pengeluaran dan akhirnya harga ayam yang berpatutan dapat ditawarkan kepada pasaran,” katanya.

Beliau berkata, Agrobank akan terus memberikan komitmen padu dan kerjasama erat dengan kerajaan melalui KPKM bagi memperkasa sektor agromakanan terutama dalam industri penternakan ayam di Malaysia demi peningkatan dan kemampanan keselamatan dan keterjaminan makanan negara.

Kerajaan sebelum ini telah memberi jaminan bahawa penjualan ayam akan berada di bawah harga siling selepas subsidi dan kawalan ditamatkan sepenuhnya esok.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *