Mendiang Tan Sri Dr Chen Lip Keong

Bilionair ketujuh paling kaya di Malaysial Tan Sri Dr Chen Lip Keong meninggal dunia

author
1 minute, 27 seconds Read

KUALA LUMPUR: Bilionair yang juga individu ketujuh terkaya di Malaysia, Tan Sri Dr Chen Lip Keong meninggal dunia pada usia 75 tahun, Jumaat lalu.

Berita berkenaan diumumkan oleh NagaCorp Ltd, syarikat diasas oleh mendiang yang disenaraikan di Hong Kong.

“Lembaga pengarah (lembaga) NagaCorp Ltd (kumpulan) dengan rasa sedih mengumumkan bahawa Tan Sri Dr Chen Lip Keong, Ketua Pegawai Eksekutif Kanan Kumpulan dan pengarah eksekutif syarikat, meninggal dunia pada 8 Disember 2023 kerana sakit.

“Bagi pihak semua kakitangan kumpulan, Lembaga Pengarah ingin melahirkan rasa dukacita yang amat mendalam atas pemergian Dr Chen dan menyampaikan ucapan takziah kepada keluarganya.

“Lembaga Pengarah juga ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Dr Chen di atas kepemimpinan, bimbingan dan sumbangan beliau yang tidak ternilai kepada kumpulan semasa beliau memegang jawatan,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan, hari ini.

Dr Chen (Lip Keong) telah menubuhkan asas kumpulan yang kukuh selepas lebih 28 tahun mencapai pertumbuhan yang mantap.

“Pengalaman mendiang dalam bidang keusahawanan, perniagaan dan pengurusan selama bertahun-tahun adalah penting kepada kejayaan kumpulan.

“Di bawah kepimpinan berwawasan Dr Chen, kumpulan telah mencapai pertumbuhan dan pembangunan yang luar biasa selepas bertahun-tahun mengemudi perniagaan yang teliti dan pengurusan yang mahir dan strategik,” katanya.

Lembaga Pengarah juga mengumumkan pelantikan semula Chen Yiy Fon, pengarah eksekutif syarikat, berkuat kuasa 10 Disember 2023, sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan yang baharu.

“Yiy Fon ialah anak kepada Dr Chen dan pernah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif – Operasi syarikat sejak 5 April 2022.

“Syarikat akan meneruskan operasi perniagaan kumpulan dengan mematuhi perniagaan strategi yang ditetapkan oleh Lembaga Pengarah.

“Lembaga Pengarah berpendapat bahawa kematian Dr Chen tidak akan mempunyai sebarang kesan material ke atas operasi kumpulan,” katanya.

Menurut kedudukan terbaharu majalah perniagaan AS, Forbes setakat Mei 2023, Dr Chen adalah individu ketujuh terkaya di Malaysia dengan kekayaan atau nilai bersih AS$2.8 bilion (RM13.11 bilion).

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *