FOTO BERNAMA

Amir Hamzah lepas jawatan daripada lembaga pengarah MRCB, Sime Darby Plantation selepas dilantik Menteri Kewangan II

author
0 minutes, 59 seconds Read

KUALA LUMPUR: Menteri Kewangan II yang baru dilantik, Senator Datuk Seri Amir Hamzah Azizan melepaskan jawatannya sebagai pengerusi bukan eksekutif bukan bebas Malaysian Resources Corp Bhd (MRCB) dan sebagai pengarah bukan eksekutif bukan bebas Sime Darby Plantation Bhd.

MRCB dan Sime Darby Plantation dalam makluman di Bursa Malaysia menjelaskan Amir melepaskan jawatan berikutan pelantikan beliau sebagai menteri kewangan II pada Selasa lalu.

Pelantikan Amir ke jawatan Kabinet diikuti dengan beliau melepaskan jawatannya sebagai ketua pegawai eksekutif Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Beliau merupakan pemegang saham terbesar MRCB dan mempunyai kepentingan besar dalam Sime Darby Plantation.

Amir, 56, menyertai lembaga pengarah MRCB sebagai pengarah bukan bebas dan bukan eksekutif pada September 2021, selepas pelantikannya ke KWSP pada Mac 2021. KWSP memiliki 36% dalam syarikat pembinaan tersebut.

Selepas itu, pada Januari 2023, beliau telah dilantik semula sebagai pengerusi bukan eksekutif bukan bebas MRCB.

Sementara itu di Sime Darby Plantation, beliau memegang jawatan sebagai pengarah pada Februari 2023. KWSP memegang 13.33% pegangan langsung dalam kumpulan perladangan.

Amir memulakan kerjayanya dengan Kumpulan Syarikat Shell, di mana beliau menghabiskan 10 tahun dalam pelbagai kapasiti di Malaysia, Singapura dan UK, sebelum menyertai MISC Bhd pada tahun 2000.

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai presiden dan CEO Tenaga Nasional Bhd dari April 2019 hingga Februari 2021.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *