Jentayu Sustainable tidak tahu punca harga saham menjunam

author
1 minute, 52 seconds Read

KUALA LUMPUR: Jentayu Sustainable Bhd menjelaskan bahawa ia tidak menyedari sebarang perkembangan korporat berkaitan perniagaan dan hal ehwalnya termasuk sebarang cadangan dalam peringkat rundingan atau perbincangan, yang mungkin menyumbang kepada aktiviti dagangan dalam sahamnya.

Syarikat itu melalui satu makluman kepada Bursa Malaysia mengaku tidak mengetahui sebarang khabar angin atau laporan yang boleh dipercayai mengenai perniagaan dan hal ehwal berkaitan kumpulan yang mungkin menyumbang kepada aktiviti dagangan.

“Lembaga tidak menyedari sebarang khabar angin atau laporan mengenai perniagaan dan hal ehwal kumpulan yang mungkin menyumbang kepada aktiviti pasaran yang luar biasa.

“Lembaga tidak mengetahui sebarang penjelasan yang mungkin bagi menjelaskan aktiviti dagangan, selain daripada penyempurnaan pelaksanaan penempatan persendirian syarikat baru-baru ini, yang mungkin telah meningkatkan aktiviti dagangan dalam kalangan pelabur,” katanya dalam jawapan kepada pertanyaan aktiviti pasaran luar biasa (UMA) Bursa Malaysia Securities Bhd.

Di samping itu, Jentayu Sustainable berkata syarikat itu telah mematuhi Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama (MMLR) Bursa Securities, khususnya, Perenggan 9.03 MMLR mengenai kewajipan pendedahan serta-merta.

Jentayu Sustainable telah menerima pertanyaan UMA mengenai perkara yang terkait dengan kejatuhan dalam sekuriti harga hari ini.

Sementara itu, Mercury Securities Group Bhd dan Artroniq Bhd juga telah dikeluarkan pertanyaan UMA oleh Bursa Malaysia mengenai penurunan mendadak harga saham mereka, yang mana kedua-dua kaunter mencapai had ke bawah hari ini.

“Pelabur dinasihatkan untuk mengambil perhatian terhadap jawapan syarikat kepada pertanyaan UMA, yang akan berada di laman web Bursa Malaysia di bawah pengumuman syarikat dalam membuat keputusan pelaburan mereka,” kata pengendali pasaran itu dalam satu pengumuman semalam.

Syarikat-syarikat berkenaan telah diminta untuk mendedahkan sebarang perkembangan korporat yang berkaitan dengan perniagaan serta hal ehwal mereka yang belum diumumkan yang mungkin menyumbang kepada aktiviti perdagangan termasuk yang dalam peringkat rundingan atau perbincangan.

Mercury Securities dan Artroniq juga diminta mendedahkan jika terdapat sebarang khabar angin atau laporan mengenai perniagaan serta hal ehwal syarikat yang mungkin boleh diambil kira sehingga menyumbang kepada aktiviti perdagangan itu.

Bursa Malaysia juga bertanya kepada syarikat-syarikat ini jika ia mengetahui sebarang penjelasan lain yang mungkin memberi kesan ke atas aktiviti perdagangan tersebut dan sama ada mereka telah mematuhi Keperluan Penyenaraian Bursa Securities (LR), khususnya, Perenggan 9.03 Bursa Securities LR mengenai kewajipan pendedahan segera.

“Sila ambil perhatian bahawa kandungan pengumuman mesti disahkan oleh lembaga pengarah syarikat, dan pengumuman itu mesti sampai ke Bursa Securities dengan segera melalui Bursa LINK,” tambahnya.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *