Mirza Mahathir diarah isytihar harta

author
1 minute, 2 seconds Read

KUALA LUMPUR: Ahli perniagaan, Mirzan Mahathir diarahkan untuk mengisyitharkan harta setelah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerahkan notis perintah di bawah Seksyen 36(1)(b) Akta SPRM 2009.

SPRM dalam kenyataan berkata, notis berkenaan mengkehendaki beliau mengisytiharkan segala aset alih dan tidak alih yang berada di dalam pegangannya sama ada di dalam atau di luar negara dalam tempoh 30 hari daripada tarikh notis tersebut.

“Perintah ini adalah tindakan lanjutan daripada siasatan SPRM berhubung maklumat dalam laporan Kertas Panama serta aktiviti perniagaannya yang membabitkan penjualan dan pembelian syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“Siasatan dijalankan di bawah Akta SPRM 2009 juga Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA),” kata SPRM dalam kenyataan satu muka surat, hari ini.

Semalam, SPRM memanggil anak kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad itu untuk dirakamkan keterangan berhubung aktiviti perniagaannya pada akhir 1990an.

Siasatan itu difahamkan dilakukan terhadap syarikat kepunyaan individu berkenaan yang didakwa membeli sebuah subsidiari syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Menurut SPRM, seramai 10 saksi juga dipanggil bagi bagi tujuan dirakam pernyataan.

Katanya, suruhanjaya itu sedang mengkaji dokumen kewangan serta pemilikan aset entiti-entiti yang tersenarai dalam laporan-laporan tersebut dan siasatan masih dijalankan.

“SPRM telah memulakan siasatan sejak Ogos 2022 terhadap semua entiti yang berkait dan dinamakan dalam laporan Kertas Pandora juga Kertas Panama,” jelasnya.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *