Tan Sri Ter Leong Yap dilantik sebagai pengerusi baharu Mavcap

author
0 minutes, 54 seconds Read

KUALA LUMPUR: Malaysia Venture Capital Management Bhd (MAVCAP) melantik Tan Sri Ter Leong Yap sebagai Pengerusi baharu, berkuat kuasa 15 Disember 2023.

Dalam satu kenyataan hari ini, syarikat modal teroka itu berkata, Leong Yap mempunyai pengalaman merentasi pelbagai syarikat dan institusi.

Ter antara lain merupakan Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Sunsuria Group selain Penasihat Kehormat Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM).

“Pengaruhnya melangkaui sempadan, setelah berkhidmat di pelbagai dewan perniagaan di peringkat antarabangsa,” katanya.

Kerjaya terbilang Ter termasuk anugerah terkenal seperti Property Guru Asia Property Awards Australia 2023 dan Star Property Awards pada 2023.

Pada 2017, beliau menerima The Edge Billion Ringgit Club Corporate Awards untuk pulangan tertinggi kepada pemegang saham dalam tempoh tiga tahun dan anugerah usahawan hartanah cemerlang Malaysia.

Selain itu, beliau dianugerahkan dengan Anugerah Perniagaan Kecemerlangan Perniagaan Terbaik Sin Chew pada 2014 dan diiktiraf dalam Forbes Asia’s Best Under A Billion Dollar 2020.

Dengan pengalaman luas sebagai Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Sunsuria, Ter membawa kepakaran berharga kepada Mavcap, lapor New Straits Times.

Beliau juga merupakan penasihat kehormat Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia dan memegang jawatan presiden kehormat di pelbagai dewan perniagaan dan industri Cina.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *