Saham Indonesia melonjak selepas Prabowo isytihar menang

author
0 minutes, 49 seconds Read

JAKARTA: Saham Indonesia melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh lebih sebulan hari ini selepas Menteri Pertahanan, Prabowo Subianto mengisytiharkan kemenangan dalam pilihan raya presiden (PILPRES) negara itu.

Saham di Jakarta melonjak sebanyak 2.2 peratus ke paras tertinggi sejak 8 Januari lalu.

Selepas ketidakpastian selama beberapa bulan, bekas komander pasukan khas, Prabowo muncul dalam kiraan tidak rasmi untuk memenangi pilihan raya yang hangat dipertandingkan dalam satu pusingan.

Pengiraan undi pantas oleh pengundi bebas menunjukkan beliau memenangi hampir 60 peratus undi, mengatasi unjuran sebelum pilihan raya dengan majoriti tipis.

Kiraan sedemikian telah terbukti tepat dalam undian lalu.

“Prabowo yang mendahului dengan dominan menunjukkan kemenangan langsung adalah konsisten dengan daya apungan awal dalam rupiah dan aset Indonesia,” kata Ketua Ekonomi Asia selain-Jepun di Mizuho Bank, Vishnu Varathan dalam satu nota kepada pelanggan

“Kenaikan rupiah pada awal berkemungkinan akan dikawal dengan berhati-hati, dengan peningkatan selanjutnya bersyarat untuk menyampaikan keputusan ekonomi/fiskal dan kestabilan politik.

“Rupiah mengukuh sebanyak 0.3 peratus pada awal dagangan sebelum bertukar lebih rendah. Yang terakhir, ia turun 0.2 peratus. – REUTERS

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *