Muhtar Suhaili CEO baharu EPIC Berhad berkuatkuasa 17 April 2024

author
1 minute, 22 seconds Read

KUALA LUMPUR: Eastern Pacific Industrial Corporation Bhd (EPIC) melantik Muhtar Suhaili sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan baharu berkuat kuasa 17 April ini.

Pelantikan beliau bagi menggantikan Ridzuan Ali yang menamatkan perkhidmatan esok. Muhtar sebelum ini adalah Ketua Pegawai Operasi Kumpulan EPIC.

Muhtar mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam industri minyak dan gas, automotif, komoditi, pengurusan pelabuhan, sektor logistik, dan tenaga boleh diperbaharui.

Beliau telah mendapat pendidikan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dengan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Mekatronik kemudiannya telah melanjutkan pelajaran di Curtin University Australia serta memperoleh Ijazah Sarjana Teknologi Petroleum.

Beliau adalah Teknologis Profesional dan kini sedang melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Kedoktoran dalam Pentadbiran Perniagaan.

Selain itu, Muhtar juga telah mengikuti kursus kepimpinan eksekutif di Harvard Bussiness School dan Saïd Business School, University of Oxford.

Sebelum menyertai EPIC pada Disember 2022, Muhtar adalah Ketua Pegawai Eksekutif di Majlis Kayu-Kayan Malaysia (MTC), dan sebelumnya berkhidmat bersama Shell selama 15 tahun dan Perodua Auto Corporation Sdn Bhd, tambah EPIC.

Beliau juga pernah diamanahkan sebagai Pengerusi Majlis Pensijilan Minyak Sawit Malaysia (MPOCC). Muhtar mempunyai pengalaman bekerja di Malaysia dan luar negara, iaitu di Belanda dan Jerman.

Misi beliau adalah untuk menjana pertumbuhan perniagaan syarikat di samping memperkasa sumber tenaga modal insan dengan memanfaatkan kepakaran dan rangkaian beliau di sektor minyak dan gas.

Muhtar berhasrat menggunakan pengalaman mengendalikan pelbagai projek mega dan pengurusan kontrak perniagaan di peringkat tempatan mahupun luar negara untuk membawa EPIC ke peringkat kejayaan yang lebih tinggi.

“EPIC Berhad mengambil kesempatan ini untuk menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mantan CEO Kumpulan, Ridzuan Ali, atas segala jasa, bimbingan dan sumbangan yang diberikan sepanjang beliau berkhidmat di syarikat selama dua tahun,” kata syarikat itu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *