PM faham keresahan rakyat berhubung kes Faisal Halim dan Zayn Rayyan, arah polis siasat rapi

author
1 minute, 6 seconds Read

PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim, meminta pihak polis melakukan siasatan rapi ke atas kes melibatkan pemain Harimau Malaya, Faisal Halim dan pembunuhan kanak-kanak autism, Zayn Rayyan Abtul Matiin.

Perdana Menteri berkata beliau memahami keresahan rakyat berhubung kezaliman ke atas mangsa ke itu tetapi siasatan kes perlu dilakukan melalui proses yang betul.

“Sekarang riuh rendah kes penderaan pemain bola sepak, kes pembunuhan seorang kanak-kanak OKU. Kita prihatin, saya kebetulan Perdana Menteri tetapi saya juga manusia. Saya juga nak tahu mengapalah sampai jadi begini, siapa yang sampai hati boleh dera dan bunuh dengan kejam seorang anak.

“Kalau saya, saya nak polis jawab esok tapi proses kena lalui. Kita tak peduli siapa tapi saya faham rakyat juga rasa resah.

“Tapi, apa yang saya boleh buat dengan Menteri Dalam Negeri iaitu mengarahkan menyegerakan siasatan rapi. Jangan persepsi, hanya fikir mungkin orang ini salah, ikut tafsiran hukum. Ini tak boleh (berlaku),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Himpunan Aspirasi MADANI Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) di sini hari ini.

Semalam, Faisal Halim muncul kali pertama di khalayak mahu individu yang menyimbah asid ke badannya diheret ke muka pengadilan secepat mungkin.

Perdana Menteri berkata, dalam merungkai kes berkenaan, beliau pernah memanggil Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain supaya menyegerakan siasatan tanpa sebarang campur tangan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *