SSF Home catat untung bersih RM6.2 juta pada suku keempat

author
1 minute, 33 seconds Read

KUALA LUMPUR: SSF Home Berhad, catat keuntungan selepas Cukai (“PAT”) untuk suku keempat (S4 TK2024) mencecah RM6.2 juta, menandakan peningkatan ketara sebanyak 212.6% daripada PAT sebanyak RM2.0 juta pada suku sebelumnya yang terdekat (S3 TK2024).

“Pertumbuhan keuntungan yang ketara ini disebabkan oleh peningkatan hasil pada suku semasa,” menurut kumpulan itu.

Kumpulan itu melaporkan hasil yang memberangsangkan sebanyak RM50.6 juta, peningkatan ketara 34.1% daripada RM37.7 juta pada suku sebelumnya yang terdekat (S3 TK2024).

Ia dipacu oleh peningkatan aktiviti jualan semasa tempoh bermusim utama seperti Tahun Baru Cina dan Hari Raya (Raya Aidilfitri).

Untuk tahun kewangan penuh berakhir 30 April 2024 (“TK2024”), SSF mencatatkan jumlah hasil sebanyak RM158.9 juta dan PAT sebanyak RM7.2 juta.

“Prestasi kukuh sepanjang tahun ini menekankan keupayaan Kumpulan untuk melaksanakan strateginya dengan berkesan, mengharungi cabaran pasaran dan mengekalkan pertumbuhan yang stabil,” katanya.

Pengarah Eksekutif SSF Home Group Berhad, Encik Lok Kok Khong, berkata, prestasi positif syarikat pada suku ini, dengan lonjakan pendapatan kepada RM50.6 juta dan mencatatkan PAT sebanyak RM6.2 juta, menekankan daya tahan kami dan Kekuatan jenama kami yang tidak berbelah bahagi.

“Usaha berterusan kami dalam inovasi dan peningkatan prestasi mencerminkan keupayaan kami untuk memanfaatkan daya tahan ekonomi Malaysia dan pertumbuhan pasaran pengguna dengan berkesan, didorong oleh jangkaan pertumbuhan ekonomi Malaysia sebanyak 4% hingga 5% pada tahun 2024, dan 7.5% peningkatan dalam perdagangan runcit, kami semakin berani ke arah strategik kami,” katannya.

Beliau menambah, syarikat sedang mengharungi tempoh pertumbuhan dinamik dan pengembangan strategik, memanfaatkan persekitaran ekonomi Malaysia yang teguh dan sektor runcit yang bertenaga.

“Dengan usaha berterusan kami dalam meningkatkan penglibatan pengguna dan penyesuaian proaktif kami terhadap permintaan pasaran, SSF berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan potensi kuasa pengguna yang semakin meningkat yang disokong oleh fleksibiliti pengeluaran Akaun 3 KWSP, saya yakin strategi ini akan memacu pertumbuhan kami dengan ketara dan mengukuhkan kehadiran pasaran kami pada masa hadapan,” katanya.

Pada pukul 5 petang 27 Jun 2024, harga saham SSF ditutup pada RM0.365 dengan modal pasaran sebanyak RM292.0 juta.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *