AirAsia tambah 19 pesawat A320 tahun ini

author
1 minute, 25 seconds Read

PARIS: AirAsia bersedia untuk melebarkan sayapnya menerusi penambahan 19 pesawat Airbus 320 (A320) baharu yang dijangka mula beroperasi tahun ini, dengan pesawat pertama dijangka diterima menjelang akhir bulan depan.

Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Bhd, Tony Fernandes, berkata tambahan pesawat baharu itu akan menyokong usaha syarikat penerbangan berkenaan untuk meraih semula 100 peratus kapasiti sebelum pandemik dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Beliau berkata setakat ini, kumpulan itu mempunyai 170 kapal terbang yang kembali beroperasi.

“Kami telah memuktamadkan 19 pesawat dan sedang berbincang untuk menerima lebih banyak.

“Pada masa sama, AirAsia turut menjangkakan kesemua 204 pesawat akan diaktifkan menjelang akhir Ogos ini dan mencapai 100 peratus kapasiti seperti sebelum pandemik beberapa bulan akan datang,” katanya kepada media Malaysia di Pertunjukan Udara Paris di sini.

Sebanyak 362 pesawat A321 dijangka tiba tahun depan, katanya sambil memaklumkan AirAsia X dijangka memiliki 15 pesawat berbadan lebar dan 20 pesawat XLR.

“Kami turut bercadang untuk membawa A330 ke Indonesia dan Filipina untuk meluaskan rangkaian ini,” katanya.

Sementara itu, Fernandes berkata kumpulan itu telah berusaha memperoleh margin yang baik dan yakin terdapat peningkatan pada akhir tahun ini walaupun dolar Amerika Syarikat mengukuh.

“Selain itu, kami menjangkakan pertumbuhan paling kukuh adalah dari Thailand berikutan pasaran meramalkan pemulihan yang teguh selepas pandemik,” katanya.

Beliau berkata syarikat penerbangan itu juga berharap perniagaan kargo dan logistiknya, Teleport akan menerima kapal pengangkut khas A321F yang pertama daripada tiga, pada Julai untuk meningkatkan volum dan mempercepat penghantaran rentas sempadan di rantau ini.

Berkenaan status Nota Amalan 17 (PN17) syarikat berkenaan, Fernandes menyatakan keyakinan untuk keluar daripada senarai PN17 Bursa Securities pada tahun ini.

“Saya berpendapat bahawa Jun dan Julai adalah bulan yang penting untuk kami. Jadi, tunggu dan lihat,” katanya.

Capital A memasuki senarai PN17 Bursa Securities – kategori bagi entiti yang berdepan masalah pada Januari 2022.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *