Dodge Charger generasi baharu mungkin hadir dengan enjin 6 silinder

0 minutes, 56 seconds Read

KUALA LUMPUR: Beberapa minggu yang lepas, Careta ada melaporkan berita di mana tempahan bagi model sedan Charger serta muscle coupe Challenger telah pun ditutup pada penghujung bulan Julai.

Ini bermakna, pelanggan Dodge tidak lagi boleh mendapatkan Dodge Charger dan Challenger baharu selepas produksi kedua-dua model terseut ditamatkan pada 31 Disember 2023.

Malah, CEO-nya Tim Kusniskis turut menegaskan pada ketika itu ia merupakan satu panggilan akhir bagi peminat yang masih lagi mahukan model berenjin pembakaran dalaman (ICE) berkuasa tinggi.

Namun dalam satu laporan terkini daripada Mopar Insiders mendakwa terdapat perubahan perancangan berhubung penawaran model daripada Dodge pada masa akan datang.

Sumber yang enggan dikenali itu memberitahu Dodge Charger Daytona hanya akan ditawarkan sebagai model muscle coupe berkuasa elektrik, sementara sedan Charger (mungkin generasi baharu) masih lagi akan ditawarkan dengan enjin pembakaran dalaman.

Dalam versi tertinggi, sedan Dodge Charger baharu itu berkemungkinan besar akan dibekalkan dengan enjin enam silinder sebaris 3.0 liter turbo berkembar dengan kuasa setinggi 510 hp, cukup berkuasa dan lebih cekap tenaga berbanding penawaran enjin V8 terdahulu.

Langkah mengekalkan penawaran model ICE ini dilihat akan memberikan peluang kepada peminat yang masih lagi belum bersedia untuk beralih kepada EV sepenuhnya kelak.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *