PHOTO THE EDGE MALAYSIA
Kes

Ketua Hakim Negara beri jaminan Badan Kehakiman Negara berfungsi tanpa berat sebelah

author
1 minute, 37 seconds Read

KUALA LUMPUR: Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, memberi jaminan bahawa Badan Kehakiman Malaysia, melalui prinsip Kedaulatan Undang-undang yang dianuti oleh kerjasama ASEAN, akan terus melaksanakan fungsinya tanpa rasa takut atau pilih kasih dan tanpa berat sebelah bagi mana-mana pihak tertentu.

Tengku Mainmun berkata, Perdana Menteri sangat percaya dengan prinsip ini dan sokongan beliau menunjukkan bagaimana eksekutif dan badan kehakiman boleh terus melaksanakan fungsi mereka secara bebas antara satu sama selain memberi sokongan jika diperlukan.

“Di sebalik perbezaan dan sebagai ahli profesion undang-undang di rantau ASEAN, kami berkongsi dedikasi yang mendalam untuk mengejar keadilan. Kewajipan ini merentasi sempadan negara dan sistem perundangan.

“Komitmen kolektif kami terhadap keadilan tanpa mengira latar belakang individu, jelas menegaskan semula perpaduan kami dan memperkukuh tekad kami sambil terus menegakkan kedaulatan undang-undang serta menggalakkan kerjasama dalam rantau ASEAN,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan alu-aluan sempena Perhimpunan Agung Persatuan Undang-Undang ASEAN (ALA) ke-14 dan Persidangan Undang-Undang ASEAN 2023 di sini hari ini yang dirasmikan oleh Anwar.

Turut hadir Ketua Hakim Singapura Sundaresh Menon selaku Presiden ALA, ketua-ketua hakim, peguam negara serta pengamal undang-undang dari negara ASEAN.

Katanya, Perhimpunan Agung ALA ke-14 mewakili satu peristiwa penting dalam perjalanan bersepadu ke arah merealisasikan Wawasan Komuniti ASEAN 2025.

Tengku Maimun berkata, ALA telah membuat kemajuan yang luar biasa dalam bidang undang-undang, memupuk rangkaian perundangan dan mengukuhkan kerjasama dalam kalangan negara anggota ASEAN.

“Apabila kita mula-mula menetapkan visi peguam dari sepuluh negara, masing-masing dengan keadaan sosio-ekonomi yang berbeza-beza dan tradisi undang-undang yang berbeza, bekerjasama secara harmoni tidak serta-merta jelas.

“Misi untuk menggalakkan penumpuan dalam undang-undang dan memajukan Kedaulatan Undang-undang nampaknya bercita-cita tinggi.

“Namun, kejayaan ALA, yang jelas hari ini, adalah bukti nyata kepada ikatan persahabatan dan usaha kolektif yang berkekalan di kalangan individu yang menjadikan visi ini menjadi kenyataan,” katanya.

Justeru kata beliau, adalah penting untuk menyedari walaupun rantau ASEAN dicirikan oleh sistem perundangan yang berbeza, namun prinsip pematuhan kepada Kedaulatan Undang-undang dan menggalakkan tadbir urus yang baik membentuk intipati landskap perundangan yang pelbagai.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *