Co-opbank Pertama tutup sementara langganan saham pada 31 Disember ini

author
1 minute, 7 seconds Read

KUALA LUMPUR: Co-opbank Pertama (CBP) mengumumkan akan menutup sementara langganan saham baharu dan tambahan pada 31 Disember ini.

Bagaimanapun, orang ramai masih boleh melanggan saham CBP di cawangan baharu yang bakal dibuka selepas tarikh berkenaan.

Ketua Pegawai Eksekutif, Khairil Anuar Mohammad Anuar, berkata penutupan langganan saham itu adalah berikutan CBP telah mencapai sasaran modal yang ditetapkan bagi menyokong pertumbuhan perniagaan sehingga 2026.

Terdahulu, pada Januari lalu, CBP telah membuka langganan saham kepada orang ramai bermula 1 Januari 2023 di semua cawangan CBP di seluruh negara dengan kadar pertumbuhan modal saham berkembang lebih 25% sejak awal tahun ini.

“Seperti mana yang telah dinyatakan di dalam Pelan Strategik 2022-2026, ini adalah salah satu perancangan untuk CBP menambah kekuatan modal bagi menyokong pertumbuhan perniagaan yang dijangka berkembang sekitar 20 hingga 25% setiap tahun.

“Oleh itu, saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua anggota dan orang ramai yang telah melanggan saham CBP dan terus memberi kepercayaan dan sokongan kepada CBP,” katanya.

Dalam masa yang sama, beliau turut meminta orang ramai yang belum melanggan syer CBP terus berbuat demikian sebelum ia ditutup pada 31 Disember ini.

Pembukaan semula saham ini terbuka kepada anggota baharu dan sedia ada dengan jumlah baki maksimum sehingga RM5 juta bagi individu dan bagi gerakan koperasi pula adalah sehingga 20% dari baki semasa modal saham CBP.

“Untuk rekod, CBP mencatatkan keuntungan sebanyak RM103.4 juta bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Disember 2022 dengan agihan dividen sebanyak 6.3%,” katanya.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *