FOTO BERNAMA

CUEPACS gesa kerajaan segerakan penyelarasan gaji penjawat awam

author
1 minute, 24 seconds Read

KUALA LUMPUR: Kongres Persatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menggesa kerajaan melaksanakan segera penyelarasan gaji penjawat awam.

Presidennya, Datuk Adnan Mat berkata, ia perly dilaksanakan lebih awal berbanding menunggu sehingga 2025 seperti yang ditetapkan melalui kajian di bawah Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA).

Beliau berkata, kajian SSPA yang bermula Julai lalu dijangka dapat dimuktamadkan pada Oktober 2024, manakala pelaksanaannya hanya akan dibuat pada 2025.

Tambah beliau, tempoh itu terlalu lama dan kerajaan sewajarnya memberi keutamaan dalam isu ini.

“Ini kerana ia membabitkan isu kebajikan 1.6 juta penjawat awam yang sedang berkhidmat serta lebih 700,000 pesara kerajaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan komited meneliti kajian SSPA secara mendalam, namun ia memerlukan sedikit masa.

Mengulas lanjut, Adnan berkata tempoh masa yang ditetapkan bagi pelaksanaan SSPA baharu pada 2025 juga tidak jelas dan bergantung sepenuhnya kepada situasi kewangan negara.

Tempoh itu juga terlalu lama dan wajar disegerakan bagi membantu penjawat awam serta pesara menghadapi kos sara hidup semasa.

Beliau menjelaskan tiada sebarang bentuk penyelarasan dan kenaikan gaji secara drastik diterima penjawat dalam lebih lebih sedekad.

“Situasi ini mengakibatkan ada penjawat awam dan pesara yang tertekan serta tidak mampu untuk menampung kos sara hidup yang sentiasa meningkat saban tahun terutama mereka yang tinggal di bandar-bandar besar.

“Penjawat awam, ketika ini memerlukan sebuah sistem saraan baharu bagi membantu mereka berdepan dengan peningkatan kos sara hidup.

“Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang dilaksanakan pada 2002 bagaikan kerangka ‘rumah lama’ yang sudah tidak sesuai dengan persekitaran ekonomi semasa.

“Tiada gunanya jika kita mampu mencapai purata pendapatan isi rumah RM10,000 sebulan pada 2025 seperti yang disasarkan melalu Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) sekiranya nasib golongan pekerja bawahan dan menengah masih lagi terhimpit dengan kadar gaji di bawah paras kemiskinan,” katanya.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *