KWAP lantik Zarina Halim sebagai Ketua Pegawai Perkhidmatan Persaraan baharu

author
1 minute, 9 seconds Read

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) telah melantik Zarina Halim sebagai Ketua Pegawai Perkhidmatan Persaraan KWAP yang baharu.

Perlantikan itu berkuat kuasa pada 2 Januari 2024.

Zarina kini bertanggungjawab untuk membangunkan dan melaksanakan dasar, strategi dan inisiatif bagi Bahagian Perkhidmatan Persaraan KWAP agar dapat mengekalkan kecemerlangan prestasi perkhidmatannya.

Selain itu, beliau juga akan memantau perkhidmatan persaraan dan perkhidmatan pelanggan KWAP untuk berada di tahap terbaik.

Sebelum ini, Zarina telah memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Korporat di Hektar Asset Management, syarikat pengurusan Hektar REIT, di mana beliau merupakan sebahagian daripada kumpulan pengasas syarikat tersebut sejak pada tahun 2002 dan juga kumpulan pengurusan yang bertanggungjawab dalam penyenaraian Hektar REIT di Bursa Malaysia pada Disember 2006.

Beliau berkhidmat lebih 20 tahun di Kumpulan Hektar dan telah menerajui agenda kemampanan Hektar REIT yang membolehkan syarikat tersebut diiktiraf sebagai syarikat bertaraf empat bintang dalam Indeks FTSE4GD Bursa Malaysia dan telah memenangi pelbagai anugerah dalam bidang alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Zarina memulakan kerjayanya di Kumpulan UEM dan telah berkhidmat untuk kumpulan itu selama hampir sedekad di Prolink Development, pemaju induk untuk Iskandar Puteri, Johor, dan kemudiannya di cabang modal teroka, OptixLab.

Beliau memegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dan Kewangan (Kepujian) dari University of Manchester, United Kingdom dan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang (Kepujian) dari University of London.

Beliau juga merupakan Global Reporting Initiative Certified Sustainability Professional dan Certified Sustainability Reporting Specialist dari Institute of Certified Sustainability Practitioners.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *