Datasonic peroleh lanjutan kontrak bekal pasport, MyKad untuk tempoh enam bulan

author
2 minutes, 2 seconds Read

KUALA LUMPUR: Datasonic Group Bhd menerima surat lanjutan (LOE) daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi pembekalan Cip Pasport Malaysia, Dokumen Pasport dan Halaman Biodata Polikarbonat untuk tempoh enam bulan dari 1 Disember 2023 hingga 31 Mei 2024.

Penyedia penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) bersepadu berkaitan keselamatan di Malaysia itu dalam satu kenyataan berkata, LOE berkenaan adalah untuk pembekalan cip pasport, dokumen dan halaman biodata polikarbonat Malaysia dengan nilai terkumpul RM134.95 juta.

Tambah kenyataan itu, kumpulan itu turut menerima surat anugerah daripada KDN untuk pembekalan kad mentah MyKad, MyTentera, MyPOCA dan bahan guna guna kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi tempoh enam bulan bermula dari 1 Disember 2023 hingga 31 Mei 2024 membabitkan jumlah kontrak RM28.69 juta.

Pengerusi Eksekutif Datasonic, Tengku Datuk Seri Abu Bakar Ahmad Tengku Abdullah, berkata pihaknya berbangga untuk meneruskan peranannya sebagai penyedia tunggal penyelesaian pasport kepada Jabatan Imigresen Malaysia, yang telah berjaya dipenuhi sejak 2016 .

“Begitu juga, untuk penyelesaian MyKad, Datasonic pastinya berbesar hati untuk meneruskan perkhidmatan kami kepada pelanggan dan negara setelah menjadi penyedia tunggal MyKad kepada JPN selama lebih daripada 10 tahun sejak 2012.

“Kemenangan ini mencerminkan rekod prestasi dan penyampaian kami yang terbukti. Datasonic telah dapat menampung lonjakan permintaan yang kukuh untuk pasport sejak pembukaan semula sempadan kita serta untuk MyKad sambil menangkis isu seperti gangguan rantaian bekalan dan kos input yang meningkat,” katanya.

Malah, Tengku Abu Bakar berkata, penghantaran pasport oleh Datasonic mencecah paras tertinggi baharu pada tahun kewangan syarikat sebelum ini (tahun kewangan 2023) dan Datasonic menjangkakan permintaan untuk kekal kukuh pada masa hadapan.

“Kumpulan sentiasa berusaha untuk terus menyediakan penghantaran yang luar biasa dan tepat pada masanya sambil memainkan peranan dalam keselamatan negara, di samping memanfaatkan kepakaran dan pengalaman mereka.

“Kami berterima kasih atas kepercayaan berterusan yang diberikan oleh kerajaan dan ini menunjukkan keyakinan pelanggan terhadap kami.

“Di Datasonic, kami berusaha untuk menyediakan cadangan nilai yang inovatif dan menarik kepada pelanggan. Dengan nilai buku pesanan yang dipertingkatkan, ia mengukuhkan lagi keterlihatan pendapatan kami dan mengukuhkan masa depan yang cerah,” katanya.

Pada 2018, hasil kerja kumpulan itu dalam projek pasport bersama-sama dengan Jabatan Imigresen Malaysia, telah memenangi anugerah Dokumen ID Serantau Terbaik Tahunan di Persidangan Global Asia Pencetakan Keselamatan Tinggi Peninjauan.

Sementara itu, pembabitan Datasonic dalam projek MyKad telah membolehkan pelanggannya, JPN merangkul beberapa anugerah.

JPN memenangi Anugerah Radiant Vision dan Anugerah Perkhidmatan Radiant yang berprestij oleh Persatuan Kad Pintar Asia Pasifik (APSCA) pada 2015.

APSCA ialah organisasi industri untuk pembayaran dan identiti di Asia, daripada aplikasi berasaskan cip pintar dan tanpa sentuh yang selamat kepada digital terkini pembayaran dan perkhidmatan identiti digital.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *