Ketua Pengarah Tourism Malaysia P Manoharan (dua dari kanan) bergambar bersama penumpang penerbangan Sichuan Airlines sejurus tiba di Lapangan. (Gambar Bernama)

Tourism Malaysia sasar kedatangan lebih 5 juta pelancong China tahun ini

author
1 minute, 17 seconds Read

SEPANG: Tourism Malaysia yakin sasaran kedatangan lebih lima juta pelancong dari China tahun ini dapat dicapai dengan disokong oleh kekerapan penerbangan ke negara ini, berbanding 1.47 juta orang pada tahun lalu.

Ketua Pengarahnya, P Manoharan, berkata ini sasaran itu berdasarkan kekerapan penerbangan yang ada sekarang iaitu lebih 247 penerbangan seminggu dengan kapasiti tempat duduk hampir 4.9 juta dari China ke Kuala Lumpur.

“Banyak lagi kekerapan penerbangan akan bertambah selain laluan baharu juga selepas ini. Jadi, kita positif menerima lebih lima juta pelancong dari China tahun ini berbanding hanya 1.47 orang pada tahun lalu,” katanya selepas majlis mengalu-alukan laluan antarabangsa baharu Sichuan Airlines dan China Southern Airlines ke Kuala Lumpur di sini malam tadi.

Pesawat Sichuan Airlines dari Chengdu dan China Southern Airlines dari Shenzhen mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 masing-masing pada jam 10 malam dan 12.30 tengah malam.

Manoharan berkata, selain Kuala Lumpur, syarikat penerbangan dari China juga menunjukkan minat untuk mengadakan penerbangan terus ke bandar utama di Malaysia seperti Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kuching.

“Sichuan Airlines juga sudah membuat rancangan untuk mengadakan penerbangan (dari China) ke Kuching. Kami mengalu-alukan syarikat penerbangan dari China mengadakan penerbangan terus ke Kuala Lumpur, selain penerbangan sewa khas.

“Ini juga selari dengan matlamat kementerian memperbanyakkan lagi penerbangan terus sempena Tahun Melawat Malaysia 2026,” katanya.

Beliau berkata, Tourism Malaysia akan bekerjasama dengan syarikat penerbangan dan pengusaha pelancongan di Malaysia serta China untuk menambah kekerapan penerbangan ke negara ini.

Media sebelum ini melaporkan Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya (MOTAC) menyasarkan jumlah ketibaan kira-kira 27.3 juta pelancong pada tahun ini dengan pendapatan pelancongan berjumlah RM102.7 bilion. – BERNAMA

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *