Kerajaan Sarawak henti suntik dana kepada SEDC, BDA mulai 2027

author
1 minute, 10 seconds Read

KUCHING: Kerajaan Sarawak tidak akan menyuntik sebarang dana bagi perbelanjaan modal kepada dua badan berkanunnya, Perbadanan Kemajuan Ekonomi Sarawak (SEDC) dan Lembaga Pembangunan Bintulu (BDA) berkuat kuasa 2027.

Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata keputusan itu dilaksanakan berikutan kedua-dua badan itu berpotensi untuk berdikari selain memulakan budaya organisasi baharu untuk tidak terlalu bergantung kepada kerajaan.

“Kita mahu mereka mencari pendapatannya sendiri. Mereka perlu meneroka aliran pendapatan baharu memandangkan beberapa anak syarikat terlibat dalam aktiviti perdagangan dan ekonomi.

“Oleh itu, kerajaan tidak perlu memberi (peruntukan) lagi. Kami akan menggunakan penjimatan yang diraih untuk projek infrastruktur lain dengan pulangan yang perlahan, seperti membina sekolah dan klinik,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Juruaudit Negara di sini hari ini.

Abang Johari berkata langkah itu dilaksanakan dengan harapan dapat mengubah minda pihak yang mengendalikan badan berkanun, menjadikan mereka bertanggungjawab sepenuhnya terhadap prestasi anak syarikat masing-masing.

“Kerajaan tidak perlu menggunakan wang (dana) untuk memberikan mereka modal. Selepas itu ‘diam.’ Tidak apa, rugi pun kerajaan akan bayar. Pemikiran seperti ini perlu diubah,” katanya.

Terdahulu pada persidangan itu, beliau berkata rancangan kerajaan Sarawak untuk menghentikan penyaluran dana modal kepada badan berkanun merupakan usaha untuk menggalakkan pengurusan yang padu dalam badan berkenaan di samping mengurangkan ketirisan kewangan.

“Setiap tahun mereka (badan berkanun) memohon untuk sumbangan modal dan ia telah menjadi satu sistem. Kerajaan perlu memberikan perbelanjaan modal setiap tahun tanpa mengetahui pulangannya. Di sanalah ketirisan akan berlaku,” katanya. – BERNAMA

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *