BNM dijangka kekalkan OPR pada 3% pada 11 Julai ini – Standard Chartered

author
0 minutes, 42 seconds Read

KUALA LUMPUR: Standard Chartered Research mengunjurkan Bank Negara Malaysia (BNM) dijangka mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) tidak berubah pada 3% dalam mesyuarat dasar monetarinya yang akan datang pada 11 Julai.

Bagaimanapun, menurut firma penyelidikan itu, pihaknya akan memantau sebarang perubahan terhadap prospek inflasi BNM berikutan rasionalisasi subsidi diesel yang dilaksanakan pada 10 Jun.

“Anggaran awal kami adalah impak sederhana 0.1 mata peratusan (ppt) terhadap inflasi berikutan ciri pemotongan subsidi yang disasarkan.

“Bagaimanapun, kami akan memerhati kesan pusingan kedua, terutama memandangkan mungkin terdapat rasionalisasi subsidi yang seterusnya dalam keadaan pemulihan pertumbuhan Malaysia,” katanya dalam nota penyelidikan global.

Standard Chartered Research, berkata ia juga akan memantau perubahan dari segi penilaian BNM terhadap ringgit selepas bank pusat itu menerusi nota pada Mei berkata “ringgit pada masa ini tidak mencerminkan asas ekonomi dan prospek pertumbuhan Malaysia.”

Pada 9.05 pagi, ringgit tidak berubah pada 4.7070/7130 berbanding dolar Amerika Syarikat daripada 4.7065/7110 semasa ditutup pada Jumaat.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *