Kes

Isu HRD Corp: SPRM hadir ke KESUMA ambil dokumen berkaitan

author
1 minute, 15 seconds Read

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini hadir ke Kementerian Sumber Manusia (KESUMA) dipercayai bagi mengambil dokumen berkaitan isu HRD Corp.

Empat pegawai SPRM berkenaan tiba pada jam 11.20 pagi dengan hanya berpakaian biasa dan menaiki kenderaan tidak berlogo.

Selepas kira-kira sejam berada di bangunan KESUMA dipercayai bagi mengambil dokumen berkaitan isu HRD Corp, pegawai SPRM dilihat meninggalkan kementerian berkenaan pada jam 12.22 tengah hari tadi.

Mereka meninggalkan pekarangan bangunan KESUMA sambil membawa beberapa beg dipercayai berisi dokumen berkaitan HRD Corp yang dikaitkan dengan pendedahan dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2/2024.

Difahamkan, anggota dan pegawai terbabit dipecahkan kepada dua pasukan dengan satu daripadanya ke tingkat 4 yang menempatkan Bahagian Pengambilan Pekerja Asing.

Manakala satu lagi ke tingkat 7 yang menempatkan Cawangan Kawal Selia dan Penguatkuasaan.

Ketika dihampiri media, seorang daripada pegawai terbabit memaklumkan tugas mereka belum selesai dan akan hadir lagi ke kementerian itu nanti.

Sabtu lalu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya, dilaporkan berkata pihaknya sudah mengenal pasti beberapa individu untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan berhubung isu HRD Corp seperti yang didedahkan dalam LKAN 2/2024.

Beliau berkata, selain di KESUMA, pasukan siasatan juga ke ibu pejabat HRD Corp hari ini bagi mendapatkan dokumen berkaitan.

“Kita sudah terima laporan audit yang dikemukakan oleh KSU (Ketua Setiausaha) KESUMA. Berasaskan laporan audit itu, kita mengenal pasti beberapa isu yang memerlukan dokumen dan keterangan daripada pihak terbabit.

“Antaranya isu pelaburan, pengurusan dana dan latihan, pembelian harta dan sebagainya. Oleh itu, satu pasukan khas dibentuk dan beberapa kertas siasatan sudah dibuka,” katanya menerusi kenyataan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *