PM beri jaminan fi kod QR tidak bebankan golongan bawahan

author
0 minutes, 52 seconds Read

KUALA LUMPUR: Perdana Mneteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan fi yang dikenakan terhadap vendor yang menerima bayaran melalui kod QR Duitnow tidak akan membebankan golongan bawahan.

Beliau berkata, perkara itu adalah telah dijelaskan oleh Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Abdul Ghaffour dalam perbincangan semalam.

“BNM ada tugasnya biar dia jalankan tugas.

“Sekarang yang penting, tidak membebankan golongan berpendapatan rendah dan menengah,” katanya kepada pemberita selepas melawat pameran Postnormal Times di KL Jazz & Art Center di sini, hari ini.

Anwar yang menteri kewangan memberi jaminan itu ekoran kebimbangan para venfor mengenai fi yang akan dikenakan pengendali platform itu, Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) mulai 1 November ini.

PayNet dalam satu kenyataan semalam memberitahu, terdapat dua e-pembayaran berbeza dikenakan caj, iaitu kadar diskaun peniaga (MDR) dan fi 50 sen bagi transaksi melebihi RM5,000.

Jelasnya, MDR bukanlah caj baharu atau tambahan, sebaliknya insentif untuk menggalakkan penggunaan pembayaran kod QR yang diperkenal pada 2019 dengan MDR telah dikecualikan.

Setakat ini, tiga bank iaitu Maybank, CIMB dan Public Bank mengecualikan caj DuitNow QR sehingga satu masa yang akan diberitahu kelak.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *