MOT gantung lesen penerbangan MYAirline – Loke

author
1 minute, 32 seconds Read

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan akan menggantung lesen MYAirline Sdn Bhd untuk sementara waktu.

Menterinya, Anthony Loke berkata ia susulan syarikat itu menghentikan operasinya untuk mencari pelabur sebelum mula beroperasi semula.

Beliau berkata, Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) akan mengumumkan perkara itu nanti pada hari ini.

“Saya difahamkan syarikat ini masih wujud, mereka kata diberhentikan operasi sementara mahu mencari pelabur (baharu). Itu isu komersial mereka.

“Tetapi di pihak berkuasa kita akan menggantung lesen mereka sementara waktu,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan majlis pelancaran Logistik Hijau dan Penyerahan Lori Terminal Elektrik Pertama Malaysia kepada Unilever Malaysia di sini, hari ini.

Pada 12 Oktober lalu, MyAirline dalam satu kenyataan mengumumkan penggantungan operasinya berkuasa 12 Oktober lalu.

Menurut syarikat penerbangan itu, tindakan tersebut akan berlanjutan sehingga ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Loke berkata, beliau difahamkan MYAirline akan mengadakan sidang media hari ini jadi pihak pengurusan perlu tampil untuk memberikan penjelasan kepada pelanggan dan juga kepada kakitangan mereka.

Beliau berkata, Pihak CAAM juga akan mengeluarkan kenyataan pada hari ini, jadi ada beberapa perkara akan berlaku hari ini.

Sementara itu, Loke berkata satu usul juga akan dibahaskan di kamar khas di Parlimen pada petang ini dan timbalannya akan menjawab soalan itu memandangkan beliau perlu ke luar negara petang ini.

“Jadi, Timbalan Menteri akan jawab di kamar khas Parlimen. Kita akan menjawab segala isu yang timbul dan apa sahaja, yang paling penting sekarang ini kita mahu pastikan hak pengguna terpelihara dan mesti dipertahankan.

“Mereka ada hak untuk mendapat pembayaran balik tiket penerbangan, itu sesuatu yang amat-amat penting yang kita pastikan. Yang keduanya juga kebajikan pekerja MYAirline seramai kira-kira 900 orang itu mesti juga dijaga.

“Jadi, pihak syarikat diingatkan bahawa mereka ada tanggungjawab dalam kedua-dua aspek ini iaitu aspek pelanggan dan juga aspek pekerja, ini mesti dijaga terlebih dahulu,” katanya.

Ia turut mengakibatkan kerugian kira-kira RM20 juta yang ditanggung oleh penumpang, berdasarkan jualan tiket penerbangan syarikat terbabit.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *