TH umum dividen 3.1%

author
1 minute, 14 seconds Read

KUALA LUMPUR: Lembaga Tabung Haji (TH) mengumumkan agihan keuntungan selepas zakat sebanyak 3.1% bagi tahun kewangan 2023, sama seperti kadar tahun kewangan sebelumnya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, berkata agihan keuntungan itu membabitkam jumlah agihan sebanyak RM2.72 bilion, berbanding RM2.65 bilion tahun sebelumnya.

Beliau berkata agihan itu akan memberi manfaat kepada lebih 9.15 juta pendeposit TH dan juga selepas mengambil kira pembayaran zakat sebanyak 2.57%.

“Ini menjadikan jumlah terkumpul agihan keuntungan sejak penubuhan selama 60 tahun sebanyak RM42.9 bilion sehingga kini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media pengumuman agihan keuntungan TH tahun 2023 di sini, hari ini.

Pendeposit boleh menyemak agihan keuntungan yang dikreditkan ke akaun masing-masing bermula jam 12 tengah hari ini.

Yang turut hadir, Pengerusi TH, Tan Sri Abdul Rashid Hussain dan Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Syed Hamadah Syed Othman.

Mengulas lanjut Mohd Na’im berkata, TH juga akan melunaskan zakat sebanyak RM101 juta kepada semua Majlis-majlis Agama Islam negeri-negeri bagi pihak pendeposit TH pada kadar 2.57 peratus untuk tahun 2023.

Katanya, TH berharap dengan pelunasan zakat ini, secara langsung atau tidak langsung dapat membantu usaha kerajaan menoktahkan kemiskinan tegar di seluruh negara.

“Dengan pelunasan zakat ini, pendeposit tidak perlu lagi membayar zakat ke atas wang simpanan serta agihan keuntungan yang diterima. Sehingga kini TH telah melunaskan zakat berjumlah RM1.37 bilion bagi pihak pendeposit.

Mengenai Program Zakat Wakalah TH, Na’im berkata TH menyantuni lebih 560,000 asnaf di seluruh negara tahun lalu dan secara keseluruhannya, lebih 1.6 juta asnaf menerima manfaat daripada Program Zakat Wakalah TH.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *