Shell bincang jual perniagaan stesen minyak di Malaysia kepada Saudi Aramco – Reuters

author
1 minute, 28 seconds Read

SINGAPURA: Syarikat gergasi bahan api dan tenaga, Shell sedang berbincang dengan Saudi Aramco milik kerajaan Arab Saudi untuk menjual perniagaan stesen minyaknya di Malaysia.

Empat sumber industri yang mengetahui perbincangan itu berkata perjanjian itu mungkin bernilai sehingga AS$1 bilion (RM4.74 bilion).

Shell yang mempunyai rangkaian stesen minyak kedua terbesar di negara ini enggan mengulas mengenai rundingan itu tetapi berkata Malaysia adalah negara penting kepada syarikat itu. Saudi Aramco juga enggan mengulas.

Menurut laman web syarikat yang berpangkalan di London itu, mereka memiliki 950 stesen minyak di seluruh Asia Tenggara dan hanya Petronas milik kerajaan Malaysia mengendalikan rangkaian yang lebih besar.

Rundingan bermula pada akhir 2023 dan perjanjian mungkin dimuktamadkan dalam beberapa bulan akan datang, kata satu sumber. Dua sumber yang diberi taklimat mengenai perkara itu meletakkan potensi saiz urus niaga pada kira-kira RM4 hingga RM5 bilion.

Sebagai tambahan kepada stesen minyaknya, Shell menjual pelincir industri, mengeluarkan minyak mentah dan gas asli di luar pesisir Sarawak dan Sabah, dan adalah rakan usaha sama dalam dua usaha niaga gas asli cecair (LNG).

Penjualan itu adalah sebahagian daripada usaha Ketua Pegawai Eksekutif, Wael Sawan untuk memfokuskan operasi syarikat kepada perniagaan yang paling menguntungkan.

Shell berkata ia akan berusaha untuk melepaskan 500 stesen minyak tahun ini dan seterusnya. Mereka sedang dalam proses menjual kilang penapisan dan petrokimia Singapura.

Usaha Shell untuk menjual stesen minyaknya di Malaysia adalah konsisten dengan langkahnya untuk menjual penapisannya di Pulau Bukom di Singapura, kata salah satu sumber.

Saudi Aramco tidak mempunyai stesen minyak di Malaysia, walaupun ia memiliki 50% daripada 300,000 tong sehari (bpd) penapisan Pengerang di Johor dalam usaha sama dengan Petronas, yang menjual bahan api dalam negara dan untuk eksport.

Aramco mengendalikan stesen minyak di Arab Saudi dan juga mengendalikan stesen minyak di tempat lain dalam usaha sama dengan TotalEnergies utama Perancis dan S-Oil Corp Korea Selatan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *