SPRM sita 2 akaun Bersatu

author
1 minute, 0 seconds Read

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memaklumkan bahawa dua akaun parti Bersatu yang sebelum ini dibekukan telah disita oleh suruhanjaya itu.

SPRM dalam kenyataan semalam memaklumkan, sitaan ke atas dua akaun parti terbabit dibuat setelah pihaknya mengemukakan perintah mengikut Seksyen 50 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA 2001) kepada pihak bank.

Menurut SPRM, tindakan sitaan dilakukan selepas akaun terbabit dibekukan pada 12 dan 13 Januari lalu, mengikut Seksyen 44 AMLATFPUAA 2001 bagi membantu siasatan terhadap wang yang disyaki daripada hasil haram.

“Susulan itu, SPRM melaksanakan tindakan sitaan itu pada 11 April lalu berhubung siasatan dan pertuduhan terhadap Presiden Bersatu, Tan Sri Mahiaddin Md Yasin mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009 dan AMLATFPUAA 2001,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan The Edge bertajuk “Bersatu asks MACC why two accounts still frozen after 90 days” (Bersatu minta penjelasan SPRM mengapa dua akaun masih dibekukan selepas 90 hari).

Difahamkan, pembekuan akaun berkenaan dipercayai ada kaitan dengan siasatan SPRM terhadap dana kerajaan RM92.5 bilion, yang didakwa diseleweng oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN) ketika melaksanakan pelbagai pakej rangsangan susulan pandemik COVID-19.

Namun, hingga kini kedua-dua pihak sama ada SPRM atau BERSATU tidak mendedahkan nilai akaun milik BERSATU yang dibekukan sebelum ini.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *