MOT teliti struktur baharu cukai jalan kenderaan elektrik – Anthony Loke

author
1 minute, 35 seconds Read

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan (MOT) sedang meneliti dan merangka struktur baharu cukai jalan bagi kenderaan elektrik (EVs), yang dijangka akan diumumkan pada hujung tahun ini.

Menterinya, Anthony Loke, berkata, penstrukturan baharu cukai jalan kenderaan berkenaan penting kerana kerajaan terdahulu hanya memberikan pengecualian cukai jalan EVs sehingga tempoh 2025.

“Rata-rata pengguna bimbang dengan struktur cukai jalan bagi EV kerana kalau kita ikut formula lama (cukai jalan EVs) impak kosnya tinggi dan boleh mencecah RM4,000 hingga RM5,000 setahun.

“Saya sudah arahkan pegawai-pegawai di MOT bagi untuk meneliti hal ini hasil maklum balas syarikat penyedia EVs dan pengguna. Ini juga usaha kita untuk menggalakkan peralihan kepada penggunaan kenderaan itu,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Forum Mobiliti Hijau dan Pengangkutan, di sini hari ini.

Loke berkata, dasar mengenai penggunaan EVs perlu jelas agar usaha kepada pertukaran mod pengangkutan yang lebih mampan dapat dilakukan.

Beliau berkata, usaha itu selaras dengan Pelan  Pembangunan Mobiliti Rendah Karbon yang menyasarkan negara mencapai 15% penggunaan EV dan kenderaan hibrid pada tahun ini dengan penyediaan 10,000 unit fasiliti pengecasan menjelang 2025.

Selain itu, Loke berkata, MOT bukan sahaja melihat kepada penerapan konsep mobiliti mampan  bagi kenderaan darat, bahkan bagi pengangkutan udara dan maritim.

“Konsep penggunaan bahan bakar yang mampan juga telah mula menjadi pilihan dalam bidang penerbangan dan ini juga perkara menjadi perhatian MOT lebih-lebih lagi pada LIMA 2023 (Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023) ini,” katanya.

Sementara itu, dalam ucaptamanya semasa forum berkenaan, Loke berkata, Malaysia akan terus menjalin kerjasama dengan Sweden untuk membolehkan kedua-dua negara belajar dan bekerjasama dalam inisiatif menggalakkan mod pengangkutan mampan, lapor Bernama.

“Kami boleh memanfaatkan amalan dan kepakaran Sweden dalam penggunaan EV, infrastruktur pengecasan dan sistem trafik pintar, antara lain untuk mempercepatkan peralihan kepada e-mobiliti di Malaysia.

“Saya percaya kerjasama adalah kunci untuk menyelesaikan cabaran ini dan saya gembira melihat kedua-dua negara memperkukuh hubungan kita dalam sektor pengangkutan, khususnya dalam peralihan hijau, sebagai tambahan kepada perkongsian sebelum ini dalam keselamatan jalan raya,”  katanya.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *