Tiada lagi subsidi elektrik, haji untuk T20

author
0 minutes, 48 seconds Read

KUALA LUMPUR : Pangkalan Data Utama (PADU) iaitu sistem penyelarasan data yang dijangka siap menjelang akhir hujung tahun ini akan menyelaras penilaian agihan subsidi kepada golongan yang layak.

Susulan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, subsidi untuk penggunaan elektrik atau menunaikan haji tidak akan lagi diberikan kepada golongan yang berpendapatan tinggi atau T20.

“Kita tidak naikkan kadar elektrik melainkan kepada T20. Untuk T20 saja iaitu rumah besar (didiami T20), tidak akan diberi subsidi elektrik dan pangkalan data utama PADU akan dapat menyelaraskan semua.

“Bantuan kewangan haji kepada B40 kita tambah, tetapi kepada T20 tidak ada lagi tambahan dan subsidi dari kerajaan,” katanya pada sesi soal jawab lisan pada hari pertama persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata, golongan T20 harus menanggung kos sepenuhnya haji kerana mereka mampu.

Anwar menjawab soalan Datuk Seri Hamzah Zainuddin (PN-Larut) yang mahu mengetahui dasar-dasar baharu dan drastik yang sudah dilaksanakan sejak memimpin Malaysia bagi melonjakkan ekonomi negara, dengan mengambil kira risiko penguncupan ekonomi dunia.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *