LIMA ’23: MOSTI anjur HOSA Roundtable perkukuh jaringan kerjasama sektor angkasa Serantau

author
0 minutes, 48 seconds Read

LANGKAWI: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mengadakan satu perbincangan meja bulat bersama Ketua-ketua Agensi Angkasa Negara Rantau atau Head of Space Agency (HOSA) Roundtable bagi membincangkan kerjasama serantau dalam aspek keselamatan dan kelestarian teknologi angkasa.

HOSA Rountable itu diadakan bertempat di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC), di sini hari ini sempena Pameran Antarabngsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (LIMA ’23).

MOSTI dalam kenyataan berkata, dengan tajuk Empowerment of Space Collaboration in Asean, HOSA Roundtable itu telah dihadiri oleh barisan pemimpin dari agensi angkasa negara di rantau Asia Tenggara.

“Ia sebagai usaha untuk mengukuhkan lagi jaringan kerjasama strategik dalam sektor angkasa serantau.

“Wakil pemimpin dari Sembilan buah negara yang menyertai HOSA ialah Malaysia, Brunei, Cambodia, Indonesia, Filipina, Singapura, Timor Leste dan Vietnam,” katanya.

Sesi meja bulat ini diadakan secara hibrid dan telah dipengerusikan oleh YB Datuk Arthur Joseph Kurup, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi.

Smeentara itu, Ketua Pengarah Agensi Angkasa Malaysia (MYSA), Azlikamil Napiah pula bertindak sebagai moderator semasa sesi tersebut.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *