Di hadapan, Bekas Pengarah Revenue Group Bhd, Brian Ng Shih Chiow

Kes Revenue Group bersambung Mac 2024

author
1 minute, 10 seconds Read

KUALA LUMPUR: Mahkamah Seksyen hari ini menetapkan 11 Mac 2024 sebagai tarikh
pendengaran semula kes membabitkan dua bekas pengarah bersama Revenue Group Bhd berhubung dakwaan pelupusan aset milik syarikat itu tanpa resolusi daripada lembaga pengarahnya lima tahun lalu. 

Hakim, Rozana Ayob menetapkan tarikh itu selepas mendengar permohonan Timbalan Pendakwa Raya, Low Chin How pada prosiding pengurusan kes.

Ketika pengurusan kes, hakim turut meminta Timbalan Pendakwa Raya untuk memperbetulkan sebahagian dokumen berhubung dakwaan itu.

Sebelum itu, Timbalan Pendakwa Raya turut bercadang untuk memanggil Eddie Ng Chee Siong and Ng Kuan Horng sebagai saksi utama di dalam kes tersebut.

Kedua-dua tertuduh yang juga dua beradik, Brian Ng Shih Chiow, 50 dan Dino Ng Shih Fang, 47 hadir ke mahkamah pagi tadi.

Sebelum ini, dua bekas pengasas bersama Revenue Group Bhd mengaku tidak bersalah di mahkamah sesyen Kuala Lumpur atas pertuduhan penipuan pelupusan aset milik syarikat itu tanpa resolusi daripada lembaga pegarahnya lima tahun lalu. 

Mengikut pertuduhan, kedua-dua tertuduh dengan curangnya menyebabkan pegawai CIMB Bank Berhad, Lee Pei Yee, melupuskan suatu harta iaitu sebuah Toyota Vellfire milik syarikat itu tanpa resolusi ahli lembaga pengarah syarikat dengan mendaftarkan kereta tersebut atas nama Dino. 

Kesalahan itu dilakukan di Jabatan Pengangkutan Jalan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Lot 14264, Jalan Genting Kelang, Setapak, pada 3 Oktober 2018.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara minimum enam bulan dan maksimum lima tahun serta sebat dan denda jika disabitkan kesalahan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *