Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3 dibuat sebelum Aidiladha

author
1 minute, 15 seconds Read

KUALA LUMPUR: Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3 dijangka akan disalurkan kepada individu yang layak sebelum hari raya Aidiladha, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri berkata, peruntukan membabitkan lebih RM2 bilion itu akan memanfaatkan lebih lapan juta penerima yang akan menerima bayaran antara RM100 hingga RM1,300.

“Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 3 juga akan disalurkan sebelum Hari Raya Aidiladha, Insya-Allah,” katanya ketika Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQ) di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Dr Noraini Ahmad (BN-Parit Sulong) mengenai pembaharuan dibuat kerajaan dalam pendekatan serta tatakelola undang-undang atau peraturan bagi mengekang ketirisan wang awam, selain meminta Perdana Menteri menyatakan juga pelaporan perbelanjaan dan pemantauan belanjawan negara.

Mengulas lanjut, Anwar memaklumkan kerajaan sudah membelanjakan RM158 bilion atau 41 peratus daripada keseluruhan peruntukan dalam Belanjawan 2023 setakat bulan lalu, bagi tujuan meringankan kos sara hidup rakyat.

Beliau berkata, ia juga kapasiti perbelanjaan terbaik direkodkan bagi tempoh suku pertama berbanding tempoh sama pada tahun-tahun sebelum ini.

“Perbelanjaan itu antara lain termasuklah RM3 bilion bagi bayaran STR fasa pertama dan kedua kepada 8.7 juta penerima, selain RM2.6 bilion bayaran Bantuan Khas Kewangan kepada 1.3 juta penjawat awam dan lebih sejuta pesara.

“Ia juga merangkumi lebih RM3 bilion perbelanjaan subsidi elektrik kepada 9.7 juta pengguna, lebih RM11 bilion subsidi petrol RON95, diesel dan gas cecair memasak, serta lebih RM800 juta Bantuan Awal Persekolahan kepada lebih lima juta murid,” katanya.

Berhubung pembaharuan diperkenalkan, Anwar memaklumkan arahan baharu di bawah pentadbiran Kerajaan Perpaduan termasuklah memastikan perolehan dijalankan secara telus dan terbuka serta menghentikan rundingan terus yang menguntungkan parti politik dan peribadi.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *