Kumpulan Cradle Fund lantik Norman Matthieu Vanhaecke sebagai CEO baharu

author
1 minute, 18 seconds Read

KUALA LUMPUR: Ahli Lembaga Pengarah Cradle Fund Sdn Bhd (Cradle), agensi fokal ekosistem syarikat permulaan Malaysia di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), mengumumkan pelantikan Norman Matthieu Vanhaecke sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, berkuatkuasa 23 November 2023.

Pengerusi Cradle, Datuk Yvonne Chia menyokong pelantikan tersebut, berkata Lembaga Pengarah Cradle mengutamakan kenaikan pangkat secara dalaman kerana ia mencerminkan kepakaran bakat Cradle.

“Sejak 18 bulan lalu, Norman telah membuktikan kepimpinan beliau sebagai Pemangku CEO Kumpulan yang dilihat telah memberi impak yang ketara kepada Cradle. Dengan latar belakang serta rekod pencapaian yang memberangsangkan, saya yakin Cradle akan terus menerajui agenda startup negara dan terus memberi impak positif kepada masyarakat, individu dan perniagaan, selari dengan aspirasi Malaysia MADANI,” kata Yvonne.

Norman dilahirkan daripada keturunan Melayu dan Belgium, telah menjawat jawatan sebagai Pemangku CEO Kumpulan Cradle sejak 1 Jun 2022.

Sebelum menyertai Cradle pada tahun 2020 dan menyandang jawatan sebagai Ketua Kewangan dan Perkhidmatan Korporat, beliau telah berkhidmat sebagai juruaudit di KPMG serta memegang pelbagai jawatan utama di bahagian Strategi, Kewangan dan Pengurusan bagi syarikat petroleum tempatan, serta syarikat multinasional dan agensi kerajaan.

Beliau memiliki ijazah dalam bidang Perakaunan daripada University of Queensland, Australia, dan ijazah dalam Kejuruteraan Perisian daripada Universiti Multimedia, Malaysia.

Cradle merakamkan setinggi penghargaan atas sokongan yang diberikan oleh Kementerian Kewangan (MOF) dan MOSTI sejak penubuhan agensi ini.

Kerjasama erat di antara Cradle dan kedua-dua kementerian ini telah memainkan peranan penting dalam membentuk ekosistem startup yang inklusif, berkesan dan mampan, sejajar dengan sasaran Kerajaan untuk meletakkan Malaysia dalam 20 Ekosistem Startup Global Terbaik menjelang 2030.

Komitmen teguh MOF dan MOSTI telah memacu pertumbuhan startup dan menyumbang kepada landskap ekonomi yang menyeluruh.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *