Jati Tinggi sasar RM18.04 juta daripada IPO di Pasaran ACE

author
1 minute, 24 seconds Read

KUALA LUMPUR: Jati Tinggi Group Berhad, salah satu pemain dalam bidang industri kejuruteraan utiliti infrastruktur, menyasarkan untuk mengumpul RM18.04 juta melalui terbitan 66.80 juta saham baharu berharga RM0.27 sesaham.

Syarikat itu hari ini melancarkan prospektus untuk tawaran awam permulaan (IPO) di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Bhd.

Jati Tinggi dalam satu kenyataan berkata, modal yang akan diperoleh akan diperuntukkan untuk menyokong pertumbuhan Kumpulan, meningkatkan kapasiti operasi dan mengukuhkan kedudukan kewangannya.

Hasil IPO itu akan digunakan seperti berikut:

  • RM7.00 juta digunakan untuk pembayaran balik pinjaman bank;
  • RM7.34 juta akan diperuntukkan untuk tujuan modal kerja am;
  • RM0.20 juta akan dilaburkan dalam perbelanjaan modal, khususnya dalam perolehan mesin penarik; dan
  • RM3.50 juta diperuntukkan untuk menampung anggaran perbelanjaan yang berkaitan dengan proses penyenaraian.

Pengarah Urusan Jati Tinggi, Dato’ Seri Lim Yeong Seong berkata, IPO ini menandakan pencapaian penting; ia mencerminkan dedikasi kami terhadap kecemerlangan dan untuk kemampanan.

Selain itu, pertumbuhan dana yang akan dikumpul akan memainkan peranan penting dalam meningkatkan keupayaan kami dalam menyokong pertumbuhan masa depan kami kerana Kumpulan kami akan mempunyai akses kepada kumpulan sumber kewangan yang lebih besar yang akan memudahkan usaha Kumpulan kami untuk mendapatkan dan melaksanakan lebih banyak dan atau projek yang lebih besar dalam masa depan,” katanya.

Lim berkata demikian pada majlis pelancaran prospektus syarikat itu bersempena penerbitan IPO di Pasaran ACE di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Kewangan Korporat TA Securities Holdings Berhad, Ku ​​Mun Fong berkata, prestasi Jati Tinggi sepanjang 3 tahun kewangan penuh yang lalu mempamerkan asas dan perancangan strategiknya.

“IPO ini merupakan langkah penting, ditetapkan untuk meluaskan jangkauan Jati Tinggi, mengukuhkan kedudukannya, dan mengukuhkan dirinya sebagai pemain terkemuka dalam industri kejuruteraan utiliti infrastruktur,” katanya.

TA Securities ialah Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan untuk IPO.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *