Pemberian eMADANI RM100 tidak jejas inflasi negara – Ahmad Maslan

author
1 minute, 8 seconds Read

KUALA LUMPUR: Pemberian kredit RM100 eMADANI kepada 10 juta rakyat yang layak, dijangka tidak akan menyumbang kepada peningkatan kadar inflasi di negara ini, kata Datuk Seri Ahmad Maslan.

Timbalan Menteri Kewangan I, itu berkata jumlah keseluruhan RM1 bilion yang diperuntukan bagi program berkenaan adalah jauh lebih sedikit berbanding angka Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) ketika ini.

Malah, jelasnya, pemberian eMADANI tidak menyebabkan inflasi kerana di pasaran wang, jumlah RM1 bilion ini akan menjadi RM3 bilion berikutan kesan pengganda.

“Oleh itu, RM3 bilion ini ia tidak akan menjejaskan RM1.8 trilion jumlah ekonomi negara atau KDNK. Bank Negara Malaysia (BNM) juga menganggapnya tidak menaikkan kadar inflasi,” katanya.

Beliau hadir sebagai tetamu pada program bual bicara Apa Khabar Malaysia : Setahun Bersama Kerajaan MADANI yang disiarkan secara langsung menerusi saluran Bernama TV.

Sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bantuan kredit e-MADANI yang dilaksanakan secara sekali bayar itu dibuka bagi pendaftaran dan tuntutan mulai 4 Disember 2023 hingga 20 Februari 2024.

Inisiatif daripada Kementerian Kewangan (MoF) itu bertujuan menggalakkan ekonomi digital dan memupuk budaya pembayaran tanpa tunai yang memberi manfaat kepada 10 juta rakyat dewasa yang layak dengan peruntukan RM1 bilion.

Dalam pada itu, mengulas keluhan mengenai kesukaran menebus kredit eMADANI, Ahmad menasihatkan mereka yang layak menerima bantuan itu agar tidak terburu-buru memandangkan tempoh penebusan yang masih panjang sehingga 20 Februari 2024.

“Tidak perlu terburu-buru kerana kita ada banyak masa serta empat platform untuk menebus eMADANI,” katanya.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *