Permintaan 10 pemegang saham Jetson Berhad adakan EGM ditolak kerana pegangan saham kurang 10%

author
1 minute, 3 seconds Read

KUALA LUMPUR: Permintaan 10 pemegang saham Kumpulan Jetson Bhd untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) telah ditolak atas alasan mereka secara kolektif tidak memegang sekurang-kurangnya 10% saham syarikat pada hari permintaan itu.

Kumpulan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia, berkata pihaknya ambil perhatian bahawa mereka secara kolektif hanya memegang 25,324,384 atau 9.45% saham Jetson pada 8 Disember lalu.

Kumpulan Jetson mendakwa bahawa bilangan saham yang dipegang oleh pemeriksa permintaan iaitu Lee Yee Wee, Shaun Sai Wen Fei, Teo Chor Eng, Tey Giap Leong dan Muhd Alamin Ramli, setakat 8 Disember dinyatakan secara salah dalam notis itu.

“Jason Ching Chou-Yi tidak memegang sebarang saham Jetson setakat 8 Disember dan oleh itu bukan ahli syarikat itu untuk melayakkan diri bagi meminta pengarah syarikat untuk mengadakan EGM yang dicadangkan,” kata kumpulan itu.

Baki empat pemegang saham yang memohon EGM ialah Tee Chee Beng, Chang Yin Yee, Chong Wan Ying dan Nurdayana Isa.

Antara 10 pemegang saham itu, dalam notis pemerolehan mereka, meminta EGM bagi memecat Tunku Nooruddin Tunku Shahabuddin, Louise Paul Ail Joseph Paul, Hong Cheong Liang, Edward Ng Kah Jiun, dan Goh Rui Yee daripada lembaga pengarah.

Di tempat mereka, pemegang saham berusaha untuk melantik Chee Beng selain Datuk Seri Mohmad Salleh, Chuan Sieh Yee, Joe Tee Chang Chee Lup, Boey Sook Yen, dan Melvin Ong Kok Ho sebagai pengarah baharu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *