Isu HRD Corp: Guna penemuan audit untuk tambah baik tadbir urus dana – MEF

author
1 minute, 30 seconds Read

KUALA LUMPUR: Pengurusan Dana Latihan dan Keberkesanan Program Latihan HRD Corp harus mengambil langkah sewajarnya untuk menambah baik tadbir urus dananya, kata Presiden Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman, semalam.

“Kami berharap penemuan audit itu akan menjadikan HRD Corp lebih kukuh dalam tadbir urus dana. Kami memerlukan orang lebih berkualiti dalam pengurusan, teknologi dan proses yang lebih baik,” katanya.

Beliau mengulas hasil penemuan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berkait kelemahan dalam pengurusan HRD Corp dengan tawaran hartanah yang meragukan dan pelaburan berisiko tinggi.

Menurut laporan, PAC juga berkata, tiada wakil Bank Negara Malaysia (BNM) dalam panel pelaburan terbabit, dan ia bertentangan dengan Akta Dana Pembangunan Sumber Manusia 2001.

“Memandangkan dana semakin banyak, kita memerlukan lebih ramai orang berkaitan pelaburan yang cekap dalam jawatankuasa itu. Tindakan HRD Corp membolehkan mereka menubuhkan jawatankuasa pelaburan,” kata Syed Hussain.

Beliau berkata, melalui pengurusan lebih baik serta menumpukan perhatian terhadap latihan dan pembangunan HRD Corp, ia akan menjadi antara yang terbaik di dunia.

“Sebagai ahli Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), kami tidak menemui mana-mana negara yang telah menubuhkan dana sedemikian. Malaysia adalah peneraju dalam pembangunan bakat ini.

“Justeru, HRD Corp boleh menjadi lebih baik dan contoh untuk pembangunan sumber manusia,” katanya.

Walaupun siasatan sedang dijalankan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berikutan penemuan PAC itu, pujian harus diberikan kepada HRD Corp kerana mencatatkan kedudukan kewangan yang stabil seperti yang diperakui dalam Laporan PAC 2/2024.

HRD Corp mencatat keuntungan terkumpul sebanyak RM389.95 juta, setakat 31 Disember 2022.

Syed Hussain berkata, aspek kewangan HRD Corp yang stabil akan membantu memperkasakan semua program latihan modal insan diperlukan syarikat yang menjalankan operasi perniagaan di negara ini.

“Tahniah kepada pasukan pengurusan HRD Corp atas kejayaan ini. Kami di pihak majikan akan sentiasa bekerjasama untuk membangunkan ekonomi negara ini, terutama dalam aspek memperkasakan modal insan yang menjadi antara teras utama perniagaan,” katanya.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *