Nazir Razak bersara Pengerusi Bank Pembangunan

author
1 minute, 11 seconds Read

KUALA LUMPUR: Tan Sri Nazir Razak akan bersara dari jawatannya sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Bank Pembangunan Malaysia Bhd (BPMB) pada 22 April ini selepas dua tahun dilantik ke jawatan itu.

Nazir berkata, terima kasih diucapkan kepada kerajaan atas peluang untuk berkhidmat di BPMB selama dua tahun ini.

“Dalam tempoh ini, kami berjaya menyelesaikan penggabungan dengan Danajamin, memperkukuhkan pasukan pengurusan kami, memperbaiki operasi dan keseluruhan tadbir urus, yang mana hasilnya kini kumpulan BPMB yang lebih kukuh dan bersepadu.

“Kami juga telah melancarkan Agenda 2025 (rancangan transformasi tiga tahun) dan juga rangka kerja Measuring Impact on National Development (MIND), suatu kaedah objektif untuk menilai pinjaman dan pelaburan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Nazir, yang sebelum ini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif dan kemudiannya Pengerusi CIMB Group, menyertai BPMB pada 2021 dengan matlamat untuk menyelia penggabungan yang dirancang antara institusi kewangan pembangunan (DFI) Malaysia.

Fasa 1, iaitu penggabungan antara Danajamin Berhad dan BPMB telah diselesaikan pada tahun 2023, dan fasa 2 -penggabungan dengan SME Bank dan EXIM Bank, masih menjadi sebahagian

daripada perancangan konsolidasi DFI, seperti yang diumumkan dalam Bajet 2020.

“Saya juga ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada lembaga pengarah, pengurusan dan kakitangan BPMB untuk masa depan.

“BPMB mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh dan mempunyai potensi untuk memberi impak yang lebih besar atas pembangunan negara,” katanya.

Nazir berkata, selepas persaraan ini, masa beliau akan tertumpu kepada pelaburan ekuiti swasta ASEAN yang diusahakan dan juga peranan barunya sebagai Pengerusi Majlis Penasihat Perniagaan (Business Advisory Council) ASEAN Malaysia.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *