Classita capai penyelesaian tuntutan wang lebih RM3.96 juta yang disediakan oleh Tee Yam, Jessie Wong

author
1 minute, 42 seconds Read

Classita Holdings Bhd telah mencapai penyelesaian dengan pemegang saham besarnya Datuk Seri Tee Yam @ Koo Tee Yam dan bekas naib pengerusi eksekutif Jessie Wong Siaw Puie mengenai wang pendahuluan RM3.96 juta yang diberikan kepada pembuat pakaian dalam wanita yang berpangkalan di Perak.

Classita, sebelum ini dikenali sebagai Caely Holdings Bhd, dalam satu kenyataan pada Rabu (5 April) berkata pertikaian undang-undang antara pihak-pihak diselesaikan secara baik tanpa pengakuan liabiliti dan penghakiman persetujuan telah direkodkan.

Saman yang difailkan oleh Tee Yam dan Wong pada November tahun lepas, mendakwa mereka telah mendahulukan Classita sejumlah RM3.96 juta untuk kos operasi dan pengurusan harian.

Classita berkata lembaga pengarahnya berpuas hati bahawa beberapa kemajuan telah diterima daripada Tee Yam dan Wong berikutan pemeriksaan dan audit dalaman yang terperinci.

“Oleh itu, Classita telah merundingkan penyelesaian dengan plaintif pada jumlah yang dipersetujui bersama sebanyak RM3.30 juta dan bukannya jumlah yang dituntut sebanyak RM3.96 juta,” kata kumpulan itu.

Kumpulan itu juga berkata ia komited untuk memperuntukkan semua sumber yang ada ke arah usaha mendapatkan semula semua wang yang dipercayai telah diselewengkan daripada Classita, sama ada dalam tindakan undang-undang semasa, berterusan atau akan datang.

Lembaga semasa Classita pada Oktober tahun lepas memfailkan saman sivil terhadap pengasas Datin Fong Nyok Yoon, suaminya Datuk Chuah Chin Lai dan 10 yang lain berkaitan dakwaan penyelewengan dana berjumlah tidak kurang RM30.55 juta daripada anak syarikat kumpulan itu Caely (M) Sdn Bhd.

Pengerusi Eksekutif Classita, Ng Keok Chai berkata, lembaga pengarah semasa kekal fokus untuk mengukuhkan perniagaan sedia ada untuk memperbaiki kedudukan kewangan kumpulan.

“Selain perniagaan pembuatan pakaian dalam, syarikat juga sedang berusaha untuk memulihkan perniagaan pembangunan hartanah dengan projek pembangunan hartanah berkualiti tinggi dari Lembah Klang yang sibuk dan sebarang peluang perniagaan lain yang timbul,” katanya.

Penyelewengan dana dalam Classita juga telah menarik perhatian polis, yang melancarkan siasatan terhadap dakwaan penglibatan ahli perniagaan Victor Chin Boon Long dalam menggunakan pihak berkuasa untuk mengawal korporat Malaysia.

Saham Classita ditutup setengah sen atau 3.45% lebih rendah kepada 14 sen pada hari Rabu, memberikannya permodalan pasaran RM47.68 juta.

Pada 10.25 pagi Khamis, saham Classita mencatat kenaikan 57.14% kepada 22 sen, memberikannya permodalan pasaran RM74.92 juta.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *