SC beri amaran penggunaan logo SC tanpa kebenaran

author
1 minute, 1 second Read

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) memberi amaran kepada orang ramai, khususnya pelabur, berhubung penggunaan nama dan logo SC secara tidak sah oleh entiti atau syarikat tertentu dalam bahan promosi untuk produk pelaburan mereka.

SC menekankan bahawa ia tidak meluluskan sebarang produk pelaburan amanah tunai di pasaran.

“Baru-baru ini, dua syarikat dikenal pasti menggunakan nama dan logo SC dalam bahan promosi mereka untuk produk pelaburan amanah tunai tanpa kebenaran.

“Mereka diarahkan untuk mengeluarkan sebarang rujukan kepada SC dalam semua bahan promosi yang berkaitan termasuk video,” katanya dalam satu kenyataan.

SC berkata, pihaknya memandang serius perkara ini kerana tindakan sedemikian boleh mengelirukan orang ramai bahawa SC meluluskan produk amanah tunai.

Justeru, SC ingin mengingatkan orang ramai serta syarikat amanah bahawa video mengenai amanah tunai yang dihasilkan oleh SC adalah untuk tujuan pendidikan sahaja.

“Ia tidak bertujuan untuk diterbitkan semula di mana-mana medium oleh syarikat amanah berhubung dengan produk pelaburan amanah tunai mereka.

“Orang ramai amat digalakkan untuk melaporkan sebarang aktiviti yang mencurigakan atau maklumat pelaburan yang mengelirukan kepada SC.

Ini akan membantu melindungi pelabur lain daripada potensi risiko dan membantu mereka dalam membuat keputusan pelaburan termaklum.

Pejabat Pengguna dan Pelabur SC boleh dihubungi di +603 6204 8999 atau melalui e-mel [email protected] untuk laporan atau pertanyaan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *